trešdiena, 2013. gada 11. decembris

Kurš teica, ka veselīgi ēst ir dārgi?

Nu jau mūsu eksperiments, tā varētu teikt, ir noslēdzies, tādēļ domājām, ka būtu svarīgi dalīties par mūsu novērojumiem un secinājumiem, laužot stereotipu – „VESELĪGA ĒŠANA = DĀRGI”.

DĀRZENI KABATĀ!

Šoreiz vairāk koncentrēsimies uz dārzeņiem, kā nekā pusšķīvim kārtīgā ēdienreizē jābūt pildītam ar dārzeņiem un zaļumiem - viegli sagremojamas, bet vērtīgas pārtikas (tā mūsu kampaņas konsultante-uztura speciāliste Linda Šlēziņa). 

Pēc mūsu novērojumiem, daļa sabiedrības apgalvo, ka pārtika ir ļoti dārga, tādēļ regulāri iegādājas vienus un tos pašus produktus, kuru uzturvērtība ir gaužām nabadzīga. Turklāt, cilvēku iepirkumu maisos proporcionāli dārzeņu ir gaužām maz.

Runājot par cenām, dārzeņi un augļi ir lētāki sezonā, tādēļ ir vērts padomāt par to iegādi jau vasaras pēdējos mēnešos un glabāt vēsā vietā ziemas krājumiem (ideālā gadījumā – jāaudzē pašiem).

Ievadam mazītiņš video .









CENAS un SEZONALITĀTE

Viens no eksperimenta pamatprincipiem ir sekot sezonalitātei, jo taisni sezonā dārzeņi un augļi ir visbagātākie. Šodien, aizejot uz tirgu, bija acīmredzamas pārmaiņas, ja salīdzina šo skatu ar redzamo rudenī: gandrīz neviena tirgotāja placī, tie daži, kas vēl kaut ko tirgoja, atradās iekštelpās, kā tam laikam arī būtu jābūt. Priecīga biju redzot, ka dārzeņu un augļi, kuri šajā sezonā pieejami mūsu pašu Latvijā, rotāja plauktus (arī).

Tā kā man gadījusies tā laime, kad dārzeņi ripo pie manis no laukiem, sen nebiju bijusi tirgū – dārzeņu cenas lielās līnijās ir tādas pašas kā veikalos, ar dažiem izņēmumiem. Mans secinājums: arī ejot uz tirgu jābūt uzmanīgam pētniekam: kas patiešām ir vietējais un dabīgais, bet kas ceļojis tālus gabalus! Tomēr lieliski, ka tirgū vari iegūt Latvijas sezonālos produktus nevis ārzemju (tas nenozīmē, ka Spānijas tomāts tur nevar būt tirgus plauktā – Spānijā tomāti šobrīd aug daudz labāk kā mums te)

Te arī daži piemēri (cenas un sortiments var atšķirties dažādās tirdzniecības vietās). Izvēlējos produktus, kurus paši lielākoties patērējām 21 dienas laikā.

Sīpoli: tirgū par centimetru lētāki, turklāt, Latvijas (~0.40 LVL/kg). Veikalos ir arī Spānijas, Polijas, Nīderlandes (~0.55 LVL/kg).

Kartupeļi: cenas dažādas, atkarībā no šķirnes. Tirgū cenas 0.25-0.50 LVL/kg, veikalos gan fasēti, gan sverami 0.25-1.00 LVL/kg.

Bietes: apmēram vienādi ~0.30LVL/kg


Burkāni: interesanti, bet veikalā atrodami par zemāku cenu – 0.25 LVL/kg (Latvijas, bet ir arī Nīderlandes), tirgū ~0.35 LVL/kg

Ķirbji: manis atrastie bija lētāki tirgū ~0.50LVL/kg, bet veikalā ~0.65LVL/kg

Avokado: cenu precīzu nepiefiksēju, bet tirgū bija dārgāki (Izraēlas) nekā veikalos (pārsvarā Spānijas).

Āboli: garšīgāki un lētāki tirgū! J

Slinkākie cenu pētnieki var ielūkoties arī šeit. Cenas veidotas pēc konkrēta lielveikala sortimenta/izcenojuma. 




TIEŠĀ PIRKŠANA

Ja gribi ēst patiešām tīru pašmāju produkciju, iesaku iesaistīties tiešajā pirkšanā (cenas līdzvērtīgas veikalos atrodamajai pārtikai). Savstarpēji izdevīgs veids kā atbalstīt vietējos zemniekus un uzņēmējus. Ja līdz šim neesi dzirdējis par to – palasi te: http://www.tiesapirksana.lv/ .
Nu jau vairākās pilsētās izveidojušas tiešās pirkšanas pulciņi. Nesen sācis veidoties arī valmieriešu tiešās pirkšanas bariņš




UZ TIRDZIŅU atbalstīt vietējos!

Beigās vēl viena pavisam interesanta lieta. Šodien, pēc tirgus un lielveikalu apmeklējuma, aizdomājos par Latvijā augušiem dārzeņiem/augļiem, un cik tomēr cilvēkam, kam tiešā veidā nav pieejama laukos auguši labumi, ir grūti tikt pie šādiem dārgumiem. Tajā pašā laikā izcēlu no somas iegādātos mandarīnus un bieti pusdienām, un vai zināt – re, ko es atradu:


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru