Nu jau mūsu
eksperiments, tā varētu teikt, ir noslēdzies, tādēļ domājām, ka būtu svarīgi
dalīties par mūsu novērojumiem un secinājumiem, laužot stereotipu – „VESELĪGA
ĒŠANA = DĀRGI”.
DĀRZENI KABATĀ!
Šoreiz vairāk
koncentrēsimies uz dārzeņiem, kā nekā pusšķīvim kārtīgā ēdienreizē jābūt
pildītam ar dārzeņiem un zaļumiem - viegli sagremojamas, bet vērtīgas pārtikas
(tā mūsu kampaņas konsultante-uztura speciāliste Linda Šlēziņa).
Pēc mūsu
novērojumiem, daļa sabiedrības apgalvo, ka pārtika ir ļoti dārga, tādēļ
regulāri iegādājas vienus un tos pašus produktus, kuru uzturvērtība ir gaužām nabadzīga. Turklāt, cilvēku iepirkumu maisos proporcionāli dārzeņu ir gaužām maz.
Runājot par cenām,
dārzeņi un augļi ir lētāki sezonā, tādēļ ir vērts padomāt par to iegādi jau
vasaras pēdējos mēnešos un glabāt vēsā vietā ziemas krājumiem (ideālā gadījumā –
jāaudzē pašiem).
Ievadam mazītiņš video .
CENAS un SEZONALITĀTE
Viens no
eksperimenta pamatprincipiem ir sekot sezonalitātei, jo taisni sezonā dārzeņi
un augļi ir visbagātākie. Šodien, aizejot uz tirgu, bija acīmredzamas
pārmaiņas, ja salīdzina šo skatu ar redzamo rudenī: gandrīz neviena tirgotāja
placī, tie daži, kas vēl kaut ko tirgoja, atradās iekštelpās, kā tam laikam arī
būtu jābūt. Priecīga biju redzot, ka dārzeņu un augļi, kuri šajā sezonā
pieejami mūsu pašu Latvijā, rotāja plauktus (arī).
Tā kā man
gadījusies tā laime, kad dārzeņi ripo pie manis no laukiem, sen nebiju bijusi
tirgū – dārzeņu cenas lielās līnijās ir tādas pašas kā veikalos, ar dažiem
izņēmumiem. Mans secinājums: arī ejot uz
tirgu jābūt uzmanīgam pētniekam: kas patiešām ir vietējais un dabīgais, bet kas
ceļojis tālus gabalus! Tomēr lieliski, ka tirgū vari iegūt Latvijas sezonālos
produktus nevis ārzemju (tas nenozīmē, ka Spānijas tomāts tur nevar būt tirgus
plauktā – Spānijā tomāti šobrīd aug daudz labāk kā mums te)
Te arī daži piemēri (cenas un sortiments var
atšķirties dažādās tirdzniecības vietās). Izvēlējos produktus, kurus paši lielākoties
patērējām 21 dienas laikā.
Sīpoli: tirgū par centimetru lētāki,
turklāt, Latvijas (~0.40 LVL/kg). Veikalos ir arī Spānijas, Polijas,
Nīderlandes (~0.55 LVL/kg).
Kartupeļi: cenas dažādas, atkarībā no šķirnes. Tirgū cenas
0.25-0.50 LVL/kg, veikalos gan fasēti, gan sverami 0.25-1.00 LVL/kg.
Bietes: apmēram vienādi ~0.30LVL/kg
Burkāni: interesanti, bet veikalā atrodami par zemāku cenu – 0.25 LVL/kg (Latvijas, bet ir arī Nīderlandes), tirgū ~0.35 LVL/kg
Ķirbji: manis atrastie bija lētāki tirgū ~0.50LVL/kg, bet veikalā ~0.65LVL/kg
Avokado: cenu precīzu nepiefiksēju, bet tirgū bija dārgāki (Izraēlas) nekā veikalos (pārsvarā Spānijas).
Āboli: garšīgāki un lētāki tirgū! J
Slinkākie cenu
pētnieki var ielūkoties arī šeit. Cenas veidotas pēc konkrēta lielveikala sortimenta/izcenojuma.
TIEŠĀ PIRKŠANA
Ja gribi ēst
patiešām tīru pašmāju produkciju, iesaku iesaistīties tiešajā pirkšanā (cenas
līdzvērtīgas veikalos atrodamajai pārtikai). Savstarpēji izdevīgs veids kā
atbalstīt vietējos zemniekus un uzņēmējus. Ja līdz šim neesi dzirdējis par to –
palasi te: http://www.tiesapirksana.lv/ .
Nu jau vairākās pilsētās izveidojušas tiešās pirkšanas pulciņi. Nesen sācis veidoties arī valmieriešu tiešās pirkšanas bariņš.
UZ TIRDZIŅU atbalstīt vietējos!
Beigās vēl viena
pavisam interesanta lieta. Šodien, pēc tirgus un lielveikalu apmeklējuma,
aizdomājos par Latvijā augušiem dārzeņiem/augļiem, un cik tomēr cilvēkam, kam tiešā
veidā nav pieejama laukos auguši labumi, ir grūti tikt pie šādiem dārgumiem.
Tajā pašā laikā izcēlu no somas iegādātos mandarīnus un bieti pusdienām, un vai
zināt – re, ko es atradu:
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru