ceturtdiena, 2013. gada 12. decembris

VESELĪGAS ĒŠANAS LAIKS


Tikai 21 diena ēdot veselīgi un tas jau būs kļuvis par labu ikdienas paradumu. Taču, tas viss nav tik vienkārši, kā sākumā varētu šķist. Ceļš šajā veselības maratonā nebūs rozēm kaisīts. Būs dažādi blakus apstākļi, kas traucēs sasniegt iecerēto mērķi. Ar to mums jābūt gataviem uzsākot šo apņemšanos.
Šīs trīs nedēļas mēs varam iedalīt trīs posmos - zini, plāno, dari!


1.NEDĒĻA (zini)





Uzsākot ēst veselīgi ir svarīgi uzzināt, izzināt un zināt, kas ir veselīgs uzturs, ko tas labu mums sniedz, kā to pagatavot, kā uzglabāt un kā ar to variēt.









Ir jābūt gatavam izkāpt no savas kastes un pārmainīt savus uzskatus par to, kas tad īsti ir veselīgs un tad aši jāskrien uz veikalu, lai sapirktu pilnu ledusskapi ar vērtīgajiem produktiem. Jo kā Ēriks Makadams reiz ir teicis - Ja Tu turēsi savā ledusskapī labu pārtiku, Tu arī ēdīsi labu pārtiku!







Balstoties uz mūsu pašu pieredzes, īpaši bīstama ir pirmās nedēļas brīvdienas. Kad tā straujiem soļiem pietuvojusies, būtu svarīgi sev no jauna atgādināt, kas ir labs, kas slikts, kura izvēle ir pareizā un kura nepareizā. Šeit varat lūgt palīdzību arī draugiem, ģimenei, kolēģiem, atgādinot par savu apņemšanos, stāstot citiem, Tu atgādini arī sev.




2.NEDĒĻA (plāno)





Nedēļas nogalē tomēr gadījās ieiet veikalā un iznākt no tā ar kādu neveselīgu našķi? Jā, zinu, roka pati pastiepās pēc kārdinošās šokolādes tāfelītes, kuru aizejot mājās uzreiz steidzāmies nobaudīt, savu neveselīgo rīcību apzinoties vien tad, kad puse no tāfelītes jau gozējas mūsu puncī! Kļūdīties ir cilvēcīgi un tas nebūt nav iemesls, lai apstātos un pieliktu punktu veselīgajai ēšanai.







Šis ir īstais laiks, lai rūpīgāk ieplānotu savas maltītes un no jauna sev atgādinātu atļauto un aizliegto lietu sarakstu. Nepārtraukti sev atgādiniet, ka veselīga ēšana ir laba investīcija sevī!
















3.NEDĒĻA (dari)

Sasniedzot trešo nedēļu, daudzas lietas šķiet vieglas un pašsaprotamas, tomēr reizi pa reizei joprojām gadās kāda aizķeršanās. Kādam tā ir drauga dzimšanas diena, kādam negaidīts paziņas apciemojums, kādam vilinošā piemājas kebabnīca vai dzīvokļa biedrs, kurš izrādās ir slīpēts neveselīga uztura speciālists. Mums nav jāatsaka ielūgumam uz dzimšanas dienu tikai tāpēc, ka tagad esam nolēmuši ēst veselīgi, mums ir jāspēj šo ballīti aizvadīt ievērojot veselīgas ēšanas pamatprincipus un no svētku galda mieloties ar dārzeņiem, veselīgajiem salātiņiem un augļiem. Visu šo vilinājumu un negaidīto situāciju dēļ, mums atkal un atkal sev jāatgādina mērķis, ko vēlamies sasniegt un jādara viss, lai tas veiksmīgi notiktu.






Ko mēs atklājām trešajā nedēļā? Visām lietām var atrast alternatīvas. Vajag tikai nedaudz izpētīt ar kādām lietām var aizstāt iemīļotos neveselīgos pārtikas produktus, lai tie būtu veselīgi un  nekaitīgi mūsu organismam. Jo vai nav tā, ka nereti mēs kādu ēdienu uzskatām par negaršīgu, jo esam iedomājušies, ka tas tāds ir? Vajag nogaršot un būt patiesiem pret savām garšas kārpiņām! Apņemšanās un jauna paraduma sākuma punkts ir mūsu katra prātā un tikai tad tas izpaužas darbībās.
Ko vēl svarīgi atcerēties? Ne vienmēr ir jāatsakās no kāda konkrēta produkta, dažreiz pietiek ar to, ja pamainām veidu, kā tas tiek pagatavots. Kaut vai, kā piemēru varu minēt klasiskos kartupeļus. Varīti tie būs daudz veselīgāki, nekā cepti eļļā.





Mums izdevās, lai arī jums izdodas!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru