piektdiena, 2013. gada 6. decembris

Sintija zina kā var aizstāt šokolādi!


Uzsākot savu trīs nedēļu ilgo veselīgās ēšanas maratonu, apzinājos, ka daži produkti būs „jāizslēdz” no ēdienkartes uz neatgriešanos, daži pārtikas izstrādājumi būs jāievieš no jauna, bet citi – jāaizvieto un jāmeklē tiem alternatīvas. Dalīšos savā pieredzē: mani produkti – aizstājēji. Varbūt noder arī Tev!


Šokolāde vs graudaugu batoniņi

Ņemot vērā faktu, ka esmu neprātīga saldummīle, un šokolādes izslēgšanu no savas ikdienas ēdienkartes varētu pielīdzināt mini krīzei, esmu radusi šim debešķīgajam saldumam alternatīvu. Veikala plauktos ir atrodami gardie graudaugu batoniņi ar dažnedažādiem pildījumiem.
Daudzi no tiem ir pārklāti ar jogurta krēmu un šokolādes glazūru. Jāsaka, tieši šokolādes esamība šajā našķī izpelnījās manu atzinību. Varu apgalvot, ka šie musli batoniņi viennozīmīgi ir kļuvuši par lielisku alternatīvu šokolādei. Našķis ir bagātināts ar dabīgām šķiedrvielām un sniedz sāta sajūtu. Dažreiz ēdu to brokastīs, jo tas nodrošina enerģijas lādiņu turpmākai dienai. Arī ēdienreižu starplaikā, kad kārojas kaut kas garšīgs, musli batoniņš ir labi piemērots brīžiem, kad jāatgūst spēki. Taču vislielākais labums ir tajā, ka atšķirībā no tradicionālās šokolādes tāfelītes, graudaugu batoniņi neizraisa atkarību un vēlmi ēst tos pārmērīgos daudzumos. Kā vēl vienu labumu, jāmin šī našķa draudzīgo cenu. Ja rūpīgi pavērojam veikala plauktus, saprotam, ka klasiskais graudaugu batoniņš ir lētāks nekā tradicionālais Snickers. Lai gan cenas atšķirība nav liela, tas pierāda to, ka veselīga našķošanās nav dārga. Secinājums: musli batoniņš ir labs šokolādes aizvietotājs.


Krējums vs turku jogurts

Viens no maniem lielākajiem atklājumiem ir produkts, ko sauc par turku jogurtu. Tiem, kam šis vārdu savienojums ir svešs, stāstu. Tas ir bezpiedevu, jeb tā saucamais baltais jogurts, kura sastāvā ir pasterizēts piens, krējums un jogurta kultūra. 
Turku jogurtam ir bieza, krēmīga struktūra un maiga, pienskāba garša. Arī aromāts šim skābpiena produktam ir visai patīkams. Jāsaka, turku jogurtu bieži vien mēdz saukt arī par grieķu jogurtu. Tā kā bezpiedevu jogurti ir labs risinājums tiem, kas praktizē veselīgu dzīvesveidu un veselīgu ēšanu, arī es nolēmu to ieviest savā ēdienkartē. Šobrīd turku jogurts manā ēdienkartē kalpo kā alternatīva klasiskajam krējumam. Esmu secinājusi, ka tas ir universāls produkts. To pievienoju klāt gan salātiem, gan kā sastāvdaļu uzkodu mērcēm, gan zupām krējuma vietā. Arī ar kartupeļu pankūkām, ar siļķi un sīpoliem, kā arī ar marinētām bietēm turku jogurts garšo lieliski! Lai gan neesmu eksperimentējusi, cik labs šis jogurts ir saldo ēdienu pagatavošanā, interneta dzīlēs ir atrodamas daudzas receptes, kur to izmanto kūku gatavošanā. Vislielākais pluss, kādēļ krējumu būtu vērts pamēģināt aizvietot ar turku jogurtu ir fakts, ka bezpiedevu jogurts satur ievērojami mazāk piesātināto, jeb slikto tauku – vidēji līdz 5%. Tikpat labs tas var būt arī majonēzes aizvietotājs.

Vajadzīga tikai izdoma un veselīga alternatīva ir gatava!

Cukurs vs medus

Rudens un ziemas laikā, esam zinoši par to, ka jāuzņem pastiprināti daudz vitamīni, lai vīrusi un citi nelabvēļi iet mums garām. Tad nu esmu izdomājusi, ka klasiskais cukurs jānomaina pret kaut ko tikpat saldu, bet veselīgu – medu! Lieki daudz runāt par medus labajām un dziednieciskajām īpašībām. Uzsvēršu vien to, ka tēja, kurai pievienots medus, iegūst ne tikai burvīgu garšu, bet arī smaržu un dzintaram līdzīgu krāsu! Vai nav burvīgi? (:




Esmu atklājusi vēl vienu produktu, kas nudien ir ļoti labs sviesta, margarīna, siera un majonēzes aizstājējs. Tas ir nekas cits kā kolorītais avokado.
Augļi un dārzeņi pieder pie svarīgākajiem vitamīnu un minerālvielu avotiem. Avokado nav izņēmums. Tajā ir daudz vērtīgu šķiedrvielu un fitovielu, kam piemīt profilaktiskas īpašības. Interesanti ir tas, ka avokado auglī kālija ir par 60% vairāk nekā banānos. Šis auglis nesatur nātriju un holesterīnu, līdz ar to ir labvēlīgs cilvēka veselībai. Ņemot vērā to, ka gatavam avokado ir mīksta sviesta konsistence, smērēju to uz rupjmaizes un lavaša. Tāpat, griežu to gabalos un lieku klāt salātiem ar zaļumiem. Pastāv dažādas variācijas, kā un ar kādiem produktiem kombinēt šo eksotisko augli, taču skaidrs ir viens – ir vērts pamēģināt! Arī cenas ziņā, pircējs būs tikai ieguvējs. Viens avokado gabalā maksā vidēji 35 santīmi, savukārt kausētais siers un majonēze ir krietni vien dārgāki produkti.


Citi ieteikumi aizstājējproduktu meklēšanā:

  • Baltmaize vs pilngraudu maize
  • Saldais sieriņš vs bezpiedevu lakto jogurts
  • Čipši vs mandarīni
  • Cola vs svaigi spiesta augļu sula
  • Smalkmaizītes vs banāni, rieksti










































Lai arī Tavas garšas kārpiņas izbauda ko jaunu, līdz šim nebijušu! 





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru