Veselīgas receptes

Veselīgs fast food


Ja kārojas Fast food – te būs veselīgais variants. Ļoti slavēja, pašai garšoja, tā, ka varbūt arī Tev garšos – pamēģini!

Ideju atradu interneta dzīlēs, bet mazliet uzlaboju pa savam. Piebildīšu, ka beidzot iepazinos ar kvinoju – plauktā jau vairāk kā mēnesi stāvēja, bet tā arī nebiju pamēģinājusi.

Kas Tev vajadzīgs:
- Humuss (cik zinu, var nopirkt RIMI, bet gardāk, ja pats taisa no sablenderētiem turku zirņiem un garšvielām)
 Kvinoja (saujiņa)
- Avokado
- Rīvēti burkāni
- Svaigs gurķis
- Visādi zaļumi (garšaugi, salātlapas)
- Siers
- Pamatnīte, kurā ietīt (es lietoju veikalos nopērkamo lavašu – sastāvs labs un garšoja ar labi)

Vēlreiz atgādinu, ka ar sastāvdaļām var brīvi improvizēt, bet šādā sastāvā ēdiens varenbagātīgs sanāk!



Tātad tā:
1.Vispirms nedaudz samitrina lavašu (lai tas neplīst lokot) un uzliek vārīties kvinoju. Nomizo un sagriež dārzeņus.
2. Pēc brītiņa jau var sākt darboties – izklāj lavašu (es tinu pusītē), ieziež kārtīgi ar humusu. Es ieziedu visu pamatni, lai gardāk, bet vidusdaļu jānoklāj bagātīgāk.
3. Liek/kārto kvinoju, avokado, burkānu, gurķi, sieru, garšaugus un salātlapas.


4. Saudzīgi satin lavašu.



5. Gatavs – labu apetīti!


Gatavoja: Lauma

***

Nebaidies mēģināt

Man patīk gatavot un esmu gatavojusi visdažādākos ēdienus, tomēr ir daudzas receptes, kuras neesmu mēģinājusi, jo šķiet, ka tas ir ķēpīgi un sarežģīti. Viena no tām BIJA pildītie vistas veltnīši. Šodien gatavoju tos pirmo un  noteikti ne pēdējo reizi! 

Kas nepieciešams?
Vistas fileja 
un brīva vaļa fantāzijai
Šīs dienas variantā pildījumam būs nepieciešams
Siers
Selerija
Paprika
Ķirštomātiņi
(garšvielas pēc pašu vēlēšanās)




Sagriezu vistas fileju šķēlītēs, ja šķiet pārāk bieza, tad pavisam nedaudz un viegli izklapējam vienu filejas pusi. 
Sarīvēju sieru, sagriezu selerijas lapas (nākamreiz aizstāšu ar spinātiem), papriku un tomātiņus.
Visu kārtoju uz vistas filejas un rullēju ciet. Lai veltnītis labāk turētos kopā, pirms cepšanas sarullētu fileju saspraudu ar mazajiem koka irbulīšiem. 


Kamēr rullīši sasprausti ar kociņiem, pagatavoju gardu un veselīgu piedevu pildītajai gaļai.

Kas nepieciešams?
Selerija
Gurķis
Tomāts
Paprika
Baklažāns
Bietes
Citrons

Ko darām?
Tā kā bietes biju izvārījusi jau iepriekšējā dienā, tad atlika tās tikai nomizot un sagriezt gabaliņos. Baklažānu izsautēju uz pannas, karstā ūdenī (Zināju, ka man tas garšo, bet nekad pati to nebiju gatavojusi, tāpēc improvizēju un pieņēmu, ka baklažānu var gatavot tāpat, kā esmu pieradusi gatavot kabaci un, lūk, sanāca garšīgi). 
Atlikušās sastāvdaļas sagriezu gabaliņos un pārspiedu ar citrona sulu. Dekoram uzbēru nedaudz rīvētu sieru, kas palika pāri taisot vistas gaļas veltnīšus.








Kamēr gatavoju salātus, vistas veltnīši jau cepās uz pannas. Svarīgi likt uz lēnas uguns, lai tie pagūst izcepties arī viducī. Pannai liku virsū arī vāku, lai labāk izsautējas.

Lai labi garšo un nebaidies mēģināt, pat ja sākumā šķiet, ka nesanāks. Nebaidies atkārtot, ja pirmajā reizē tiešām nav sanācis. Nebaidies vaicāt pēc padoma "21 veselīga diena" komandai, ja nesanāk arī trešajā centiena reizē! 

Gatavoja: Dagne


***



Sarkanbaltsarkanie salāti svētku noskaņās


Par godu Latvijas 95.dzimšanas dienai, tapa "uzpucētie" sarkanbaltsarkanie salāti. Jāsaka, tie ir ne vien vizuāli smuki, bet gardi arīdzan!

Nepieciešams:

  • Sarkanie kāposti (puse no galviņas)
  • Svaiga biete (1 gab)
  • Puķu kāposti
  • Sīpoli (1 gab)
  • Olīveļļa
  • Garšvielas
Pagatavošana:

Sagriež sarkano kāpostu iegarenās strēmelēs. Uz raupjās rīves, sarīvē bieti un liek klāt pie kāpostiem. Smalki sagriež sīpolus un ber tos klāt pie kāpostiem un bietēm. Visu samaisa, uzlej olīveļļu un pievieno dārzeņu garšvielas pēc patikas. Izdekorē ar puķu kāpostiem! 

Lai labi garšo :)




***

Lai pusdienās būtu paēdis, ne vienmēr ir jāapēd vesels sivēns. Vīrieši drīkst man nepiekrist.

Reizēm pietiek ar pavisam vienkāršu recepti, kas ir visnotaļ veselīga un pat piepilda vēderu uz ilgāku laiku.


Laikā, kad es sāku pievērsties veselīgam uzturam un tik daudz nezināju par to, kas galu galā ir veselīgs un kas ne, man bija doma, ka veselīgi taču ir tikai dārzeņi, jo visos citos produktos slēpjas lērums E vielu, tauku un citu pagalam neveselīgu sastāvdaļu.
Bet es kļūdījos. Ja rūpīgāk papēta dažādus pētījumus internetā un veselīga uztura pamatprincipus, redzams, ka nemaz ar ne tie dārzeņi ir vienīgie, kurus drīkst likt uz pusdienu šķīvja.





Te būs neliela recepte, par kuras sastāvu es droši varu teikt- gan vēders būs priecīgs, gan sirds mierīga.

Cepeškrāsnī gatavota zivju fileja ar zirnīšiem

Ar ko jāsāk?
Iesākumā ir jānoķer zivs, jo tā būs šī ēdiena pamatā.

Kamēr makšķerēšanas sezona vēl nav noslēgusies, zivi iespējams nocopēt arī Gaujā. Eko!


"Zivs? Nu fui!" Tu visticamāk teiksi, bet ceru, ka neteiksi. Nesaraucam degunus, bet ķeramies pie gatavošanas. Apsolu, ka būs garšīgi!

Kas būs nepieciešams?
  • 1 purava kāts
  • 1 neliels cukini
  • 1 burkāns
  • 2 sīpoli
  • 600 g zivs filejas (Receptei piemērota ir tādu zivju fileja, kam ir stingra gaļa, piem., jūras asaris, menca, lasis utt..)
  • 1 ēd.k/ citronu sulas
  • sāls un baltie pipari
  • 50 g sviests
  • 100 g zaļo zirnīšu (konservēti)
  • 400 ml zivju buljona( gatavs produkts)
  • 1 olas dzeltenums
  • 125 g saldā krējuma

Pagatavošana
  • Cepeškrāsni uzkarsējiet līdz 200 grādiem temperatūrai.
  • Nomazgājiet un notīriet puravu un cukini, nomizojiet burkānu un visu sagrieziet tievos salmiņos. 
  • Nomizojiet sīpolus un sagrieziet sīkos gabaliņos. 
  • Zivs fileju labi noskalojiet, nosusiniet un ierīvējiet ar citrona sulu, sāli un pipariem. 
  • Ugunsdrošā formā izkausējiet pusi sviesta, pievienojiet sīpolus un cepiet, līdz tie kļūst caurspīdīgi un zeltaini. 
  • Pievienojiet sagatavotus dārzeņus un zirnīšus, turpiniet cepšanu 1 minūti. 
  • Virsū uzlieciet zivs fileju, pārlejiet ar zivju buljonu. 
  • Atlikušā sviesta piciņas pārlieciet visam pāri. 
  • Cepiet cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā 15 minūtes. 
  • Izņemiet no krāsns un nolejiet šķidrumu.
  • Izkāsiet katlā 1/4 litrus šķidruma, kas izdalījās, zivi cepot, lieciet uz plīts katliņā bez vāka karsēties, kamēr tilpums samazinās uz pusi. 
  • Olas dzeltenumu sakuliet ar saldo krējumu un iejauciet atdzesētā buljonā. 
  • Zivi un dārzeņus pārlejiet ar mērci un pasniedziet galdā.


Kā jāizskatās Tavām pusdienām?



Kopējais gatavošanas laiks: 40-50 minūtes. (Atkarībā no Tavu pirkstu veiklības, mizojot un griežot dārzeņus)


Neaizmirsti pacienāt draugus!



***

Gardais dārzeņu sacepums

Kamēr aiz loga vēl rudens, izmantojam pēc iespējas biežāk un vairāk svaigus dārzeņus. Jāsaka, šis dārzeņu sacepums garšos ne tikai veģetāriešiem, bet arī gaļēdājiem. Dažreiz arī viņiem ir nepieciešamas maltītes, kas nesatur gaļas produktus :)

Nepieciešams:

3 kartupeļi
1 paprika
1/3 ķirbja
svaiga puķu kāposta galviņa
200 g siera
4 ķiploka daiviņas
krējums
dārzeņu garšvielas

Pagatavošana:

Vispirms sagriežam visus dārzeņus kubiciņos (nelielos gabalos). Sarīvējam sieru, nomizojam ķiploku un smalki sagriežam. Jāatzīst, šāda sacepuma pagatavošanā var izmantot jebkādus dārzeņus, kas ir pa rokai. Burkāni, brokoļi, tomāti, zirņi u.c. arī ļoti labi derēs.
Kad dārzeņi sagriezti, uzkarsējam cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Kamēr cepeškrāsns uzkarst, liekam vārīties sagrieztos kartupeļu gabalus. Vārām, kamēr tie ir pusgatavi. Kad cepeškrāsns ir uzkarsusi, iesmērējam cepamtrauku ar nelielu sviesta pikuci. Pašā cepamtrauka apakšā liekam kartupeļu gabaliņus, un tad visus pārējos dārzeņus pa slāņiem. Pārlejam to ar krējumu, lai ir sulīgi. Beigās uzberam klāt smalki sagrieztu ķiploku un visu to pārkaisām ar sarīvētu sieru.
Cepamtrauku liek cepeškrāsnī un cep, līdz dārzeņi ir gatavi (apmēram 30 minūtes).
Gatavu izņem no cepeškrāsns un pasniedz karstu.




Gatavoja: Sintija



***

Ja trūkst ideju brokastīm

Ja esi klasisko brokastu sviestmaižu piekritējs, bet gribas pamēģināt ko labāku brokastīm vai enerģijas bagātam launagam, iesaku pamēģināt šo brīnumu.



Vajadzīgas dateles un banāns (ideāli, ja ir arī kāda vīģe). ~5 dateles un 1 banānu - smalki sagriež un sablenderē (es iztiku ar nelielu saspaidīšanu). 

Vēsiem rītiem piederas arī ingvera-citrona tēja ar medu (tikai neliec medu verdošā ūdenī - tas kļūst toksisks un zaudē visu vērtīgo).


Gatavoja: Lauma

                                                                           ***
                                                                       

Jāsteidzas uz darbu un jāpagatavo pusdienas līdzņemšanai? Lūk, viens ātrs un veselīgs variants:


Viss, kas jādara - jāsagriež sastāvdaļas gabaliņos un jāieliek trauciņā.

Konkrēti šajos salātos pamata sastāvdaļas ir vārītas bietes, burkāni, avokado un tomātiņi. Visam pāri pārspiežam nedaudz citronu sulas un pārberam ar linsēklām, nelielam akcentam varam uzlikt dažas olīvas, zaļumus vai valriekstus (valrieksti man bija dienas našķis).

Tā, kā diena man plānojās gara, tad klāt pievārīju arī olu. Kā to darīt? Kā jau redzams ola ir vārīta bez čaumalas, tā man patīk vislabāk. Tātad, uzvārām katliņā ūdeni, kad tas vārās iesitam iekšā olu, ļaujam tai vārīties, kad gatava, izņemam no ūdens un liekam uz pusdienu šķīvja!

Gatavs. Lai labi garšo!

P.S. Nevajag baidīties no tā, ka vārītās bietes dienas gaitā būs iekrāsojušas pārējās sastāvdaļas sārtā tonī.


Gatavoja: Dagne



***


Sākot jauno darba nedēļu, nepieciešams ēdiens, no kura gūt spēku un enerģiju. Šoreiz cieņā Risoto, kura pagatavošana neaizņem daudz laika un resursu.

Nepieciešamās sastāvdaļas - rīsi, zaļie zirnīši, kukurūza, paprika. Tātad, papriku sagriežam gabaliņos, izsautējam to (tik ilgi, līdz tā ir mīksta), pievienojam zaļos zirnīšus, kukurūzu un izvārītus rīsus. Pēc savām vēlmēm var pievienot garšvielas. GATAVS!

Labu apetīti! :)



Gatavoja: Santa



       ***


Svētku sautējums

Sastāvdaļas var būt visādas labas lietas no dārza (tirgus, ledusskapja), un kas pašam garšo. Vienkārši un nesāpīgi (turklāt varen gardi), bet jārēķinās, ka griešana paņems drusku laiciņa. :)
Ieskatam šīs reizes sastāvdaļas (proporcijas pēc saviem ieskatiem un vēlmēm):

Kartupeļi
Burkāni
Sīpols
Turku zirņi (pirkti bundžiņā nevis vārīti)
Cūku pupas (tās, gan parasti nelieku, bet šoreiz kompensēja neesošo seleriju un papriku)
Cukini vai kabacis
Tomātu pasta
Garšvielas (sāls, dilles, pipari, u.c.)
- ļoti, ļoti pietrūka selerija (nebija tovakar pa ceļam)
- var klāt likt vēl papriku;
- kam prasās gaļa, to tad arī var likt klāt

Viss sagriezts mazos-vidējos gabaliņos. Uzvāra ūdeni, pirmās katlā liek pupas un/vai turku zirņus (ja tie nav no bundžiņas), burkānus un sīpolus. Pēc kādām 10min liek visu pārējo. Pavāra dažas minūtes, liek klāt tomātu pastu. Tad viss, lai skaisti vārās, kamēr gatavs. Neaizmirsti pielikt garšvielas!


Veseli ēduši!

Iesaka: Lauma


    ***


Pirmajā apņemšanas dienā, pusdienās uzmeistaroju ķirbju sāļās pankūciņas.

Recepte ir pavisam easy :)
Tātad, sarīvējam uz raupjās rīves nelielu ķirbīti, pievienojam klāt smalki sagrieztu 1 sīpolu. Samaisām kopā. Klāt liekam nelielu daudzumu smalki sagrieztas žāvētas desas (der arī maltā gaļa). Samaisām kopā. Beigās pievienojam 3 olas un pāris ēdamkarotes miltu. Samaisām visu, lai ir viendabīga konsistence. Cept, kamēr pankūciņas paliek zeltaini brūnas :) Pasniedz ar krējumu.

Labu apetīti! :)

Gatavoja: Sintija


    ***

Pirmās pusdienas


Pirmajā maltītē, kas kā reize iekrīt ķirbju sezonā, mēs piedāvājam sākt ar vieglām ķirbja pusdienām. Šoreiz ķirbju plovs. 

Kamēr vēl paši aprodam ar jauniem produktiem un citādiem ēšanas paradumiem, sākumā recepte un bildes no http://www.receptes.lv/receptes/kirbja-plovs/

Tev būs vajadzīgs:
- 700g ķirbis (ķirbis 2reiz vairāk kā rīsu)
- 350g rīsu
- 1 sīpols
- 1-2 ķiploka daiviņas
- karijs apm 2 ēd.k.
- sāls, pipari pēc garšas
- mazliet eļļa un ūdens

Pagatavošana:

1) Liek vārīties rīsus (verdošā ūdenī liek rīsus attiecībā 3:2, pievieno mazliet sāls un/vai citas garšvielas, sutina uz mazas uguns kamēr rīsi gandrīz mīksti).


2) Ķirbim izņem mīsktumu, nomizo, sagriež nelielos gabaliņos. Notīra, sasmalcina sīpolu, liek cepties pannā uzkarsētajā eļļā. Kad sīpoli apbrūnējuši, pievieno sasmalcinātu ķiploku, liek pannā sagriezto ķirbi.


3) Pievieno apmēram 100 ml ūdens, "nogriež mazu uguni" un sautē zem vāka, kamēr ķirbis kļuvis gandrīz mīksts. Tad pievieno rīsus un kariju, kā arī garšvielas pēc izvēles.




4) Tam visam klāt var pievienot dažādus zaļumus pēc patikas. Labi garšo kopā ar korejiešu burkāniem vai biešu salātiem, un/vai citiem svaigiem dārzeņiem.






Labu apetīti! 

2 komentāri: