pirmdiena, 2013. gada 25. novembris

Bērnības garša - biezpiens

Tāpat kā daudziem, biezpiens man asociējas ar bērnību. Tad to ēdu saldajā, noklātu ar krējumu un pārkaisītu ar cukuru. Kopš tā laika biezpienam veikala plauktos kaut kā nevērīgi vienmēr paiets garām. Tomēr, uzsākot 21 veselīgas dienas ēšanas maratonu, bija jāsāk domāt, kas īsti ir veselīgs? Tad es atcerējos, ka biezpiens taču uzlabojot atmiņu! Un kas gan var būt veselīgāks par veselīgu galvu?

Diemžēl, patiesība nav tik pasakaina, un supervaroņa atmiņu biezpiena ēšana manās smadzenēs neatmodināja. Vecmāmiņu stāsti par biezpienu gan nav pilnīgas pupu mizas, jo biezpienā tiešām ir nepieciešamie B grupas un E vitamīni, kas stiprina atmiņu, bet tie ir arī citur.


Tomēr biezpiens izceļas. Pirmkārt, biezpienā ir vairāk olbaltumvielu nekā jebkurā citā piena produktā. Tāpēc ar biezpienu nedrīkst pārspīlēt, jo vienā ēdienreizē cilvēks no biezpiena spēj uzņemt līdz 35g olbaltumvielu. Attaukotā (0,5%) biezpienā olbaltumvielas sastāda līdz pat 20%, kas nozīmē, ka vienā ēdienreizē nevajadzētu ēst vairāk par 150g biezpiena. Otrkārt, biezpienā ir daudz minerālvielu - kalcijs, fosfors, magnijs, kālijs, nātrijs, cinks un arī dzelzs, un treškārt, biezpienā ir visas neaizstājamās aminoskābes. Neaizstājamās aminoskābes ir vielas, kuras organismam ir vitāli nepieciešamas, bet pats organisms tās nespēj izstrādāt. Ēdot biezpienu, cilvēks uzņem tās visas

Viss šis ķīmisko terminu kokteilis uzlabo asinsriti, stiprina kaulus, samazina holesterīna līmeni un ir ieteicams arī vielmaiņas traucējumu un aknu slimību gadījumā. Kas svarīgi mums, puišiem, lielais olbaltumu vielu daudzums biezpienā palīdz audzēt muskuļus. Un vispār, varbūt placebo efekts pēc intensīvas biezpiena ēšanas, bet atmiņa arī palikusi labāka!

Lūk arī mana parastā recepte slinķiem, kā man, kuri ne māk, ne vēlas eksperimentēt:
Vārīti kartupeļi ar biezpienu, gurķiem un karbonādi.

1. Nomizot un uzvārīt kartupeļus
2. Pielikt klāt apmēram 100g biezpiena un uzklāt krējumu
3. Nomizot un sagriezt svaigu gurķi. Apakšā ir arī marinēti gurķi. Tos pagatavot arī ir vienkārši. Atskrūvēt burku, izņemt gurķi. Sagriezt. Pēc tam burku aizskrūvēt
4. Uzprasīt kādam, lai uzcep karbonādi (man uzcepa vecmamma)


Teksts: Māris Klūga





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru