
Nav noslēpums, ka dārzeņi ir viena no vērtīgākajām pārtikas produktu grupām, kas mūsu organismam ir visderīgākā, tomēr ne vienmēr tos patērējam pietiekamā daudzumā.
Vieni teiks: „Ak, dārzeņi, tā jau garšīgi, bet slinkums nomazgāt, slinkums nomizot, vēl lielāks slinkums sagriezt.”
Citi atkal sacīs: „Vasarā un rudenī ēdu dārzeņus, jo tas ir ražas laiks, bet ziemā no svaigajiem dārzeņiem veikalu plauktos gribas izvairīties, jo tie taču nenāk no Latvijas laukiem!”

Kādas alternatīvas?
Abos gadījumos kā alternatīva ir saldētie dārzeņi, kas paciņā jau ir teju gatavi ēšanai, protams, ja neskaita pagatavošanu, kas saldētajiem dārzeņiem ir neizbēgama.
Bet cik veselīgi ir saldēti dārzeņi? Cik daudz vitamīnu tajos paliek pēc sasaldēšanas? Vai tie var aizstāt svaigus dārzeņus? Noskaidrosim!

Viss slēpjas tajā, ka ceļš līdz plauktiem ne vienmēr ir tas labākais un svaigajiem dārzeņiem dažreiz pat ir daudz mokpilnāks, nekā tad, ja šie paši produkti plauktos nonāk saldētā veidā. Ceļā svaigie augļi un dārzeņi var zaudēt pat līdz pusei savu derīgo īpašību. Saldētajiem dārzeņiem un augļiem šāds mīnuss nav novērots.

Ja uztraucies par dārzeņu izcelsmi krāsainajās pakās, kuras atrodamas veikalu saldētavās, tad rudenī dārzeņus sasaldē pats no sava dārza. To izdarīt ir pavisam vienkārši. Atliek tikai zināt pāris viltības, kas dārzeņu garšu palīdzēs saglabāt pat pēc sasaldēšanas procedūras:
- Dārzeņi pirms saldēšanas kādu minūti jāplaucē, tad jāliek cieši noslēgtā traukā vai maisiņā ar “ātrrāvēju”.
- Ļoti svarīgi, lai tiem klāt netiktu gaiss, jo tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ saldēti produkti pēc atsaldēšanas mēdz būt negaršīgi. Ja gaiss tiek klāt, rodas tā sauktais sala apdegums.
- Nekādā gadījumā dārzeņiem pirms saldēšanas nepievieno sāli vai citas garšvielas, jo tas sekmē sulas izdalīšanos.
- Tāpat svarīgi, ka dārzeņiem netiek mainīta saldēšanas temperatūra- visā uzglabāšanas laikā tai jābūt nemainīgai. Ja dārzeņi ir vienreiz sasaldēti, bet pēc tam atlaidināti un vēlreiz sasaldēti, tie zaudē garšu, kā arī iegūst nepatīkamu konsistenci.
- Ledusskapja saldētavā dārzeņu saldēšanai vēlams atvēlot to plauktiņu, kurš ir visaukstākais.
Ne visi dārzeņi ir vienādi labi piemēroti saldēšanai
Nekas prātīgs nesanāks, ja mēģināsi sasaldēt dažādas salātu lapas. Sīpoli, loki un ķiploki sasaldēti nav garšīgi, labāk tos ēst svaigus.
Saldēti gurķi un kabači nav nekas gards, toties to sulu vai sasmalcinātu masu var sasaldēt nelielos kubiciņos un izmantot kā kosmētisku līdzekli.
Veikalos sasaldēto produktu stendos parasti tiek piedāvāti arī lietošanai sagatavoti frī kartupeļi. Mājas apstākļos tādus sagatavot nav iespējams, jo tie, lai saglabātos laba kvalitāte un struktūra, iepriekš tiek īpaši apstrādāti, piesūcināti ar eļļu, un sasaldēti ļoti īsā laikā speciālās ātrsaldēšanas līnijās. Mājās saldēti kartupeļi iznāk nepatīkami ūdeņaini — mīksti un pat saldi. Bet šo jau varēja arī nestāstīt, jo neviens no 21 veselīgas dienas sekotājiem taču neēd frī kartupeļus!



Gadalaiku maiņas un savu iespēju robežās tomēr vislabāk izvēlēties svaigus dārzeņus no Latvijas laukiem!
Raksta autore: Zaiga Puškina
Avoti:
livestrong.com
eatingwell.com
premia.lv
greatist.com
foodpreservation.about.com
abcnews.go.com
Wikipedia
Avoti:
livestrong.com
eatingwell.com
premia.lv
greatist.com
foodpreservation.about.com
abcnews.go.com
Wikipedia
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru