sestdiena, 2013. gada 30. novembris

Saldētie dārzeņi- jā vai nē?









Nav noslēpums, ka dārzeņi ir viena no vērtīgākajām pārtikas produktu grupām, kas mūsu organismam ir visderīgākā, tomēr ne vienmēr tos patērējam pietiekamā daudzumā.





Vieni teiks: „Ak, dārzeņi, tā jau garšīgi, bet slinkums nomazgāt, slinkums nomizot, vēl lielāks slinkums sagriezt.”

Citi atkal sacīs: „Vasarā un rudenī ēdu dārzeņus, jo tas ir ražas laiks, bet ziemā no svaigajiem dārzeņiem veikalu plauktos gribas izvairīties, jo tie taču nenāk no Latvijas laukiem!”




Kādas alternatīvas? 

Abos gadījumos kā alternatīva ir saldētie dārzeņi, kas paciņā jau ir teju gatavi ēšanai, protams, ja neskaita pagatavošanu, kas saldētajiem dārzeņiem ir neizbēgama.



Bet cik veselīgi ir saldēti dārzeņi? Cik daudz vitamīnu tajos paliek pēc sasaldēšanas? Vai tie var aizstāt svaigus dārzeņus? Noskaidrosim!


Saldēti dārzeņi un augļi nebūt nav sliktāki par svaigajiem. Patiesībā dārzeņu sasaldēšana ir viens no labākajiem un vienkāršākajiem veidiem, kā tajos ilgāk saglabāt vitamīnus un citas veselībai derīgas vielas, turklāt saldēšana ir dabisks process, kurā netiek izmantoti konservanti. 

Pētījumi pierāda, ka saldēti dārzeņi saglabā savu dabīgo C vitamīnu ilgāk nekā svaigi dārzeņi, kas ir mērojuši ilgu ceļu no saimniecībām līdz veikalam un tad līdz mūsu mājām. Ar šādu secinājumu klajā nākuši britu zinātnieki, kas pēta pārtikas nozari. Kā izrādījās, sasaldētos dārzeņos un augļos veselīgās vielas ir pat divas pusotras reizes vairāk nekā svaigajos. Tāpat pētījumā tika pierādīs, ka pāris mēnešu glabātos svaigos dārzeņos būs krietni vien mazāk vitamīnu nekā no saldētavas izņemtos. Dārzeņi savu uzturvērtību sāk zaudēt tiklīdz tie ir novākti. Sasaldējot tos dažu stundu laikā pēc to novākšanas, uzturvērtības zudums tiek ievērojami samazināts.


Viss slēpjas tajā, ka ceļš līdz plauktiem ne vienmēr ir tas labākais un svaigajiem dārzeņiem dažreiz pat ir daudz mokpilnāks, nekā tad, ja šie paši produkti plauktos nonāk saldētā veidā. Ceļā svaigie augļi un dārzeņi var zaudēt pat līdz pusei savu derīgo īpašību. Saldētajiem dārzeņiem un augļiem šāds mīnuss nav novērots.


Ja uztraucies par dārzeņu izcelsmi krāsainajās pakās, kuras atrodamas veikalu saldētavās, tad rudenī dārzeņus sasaldē pats no sava dārza. To izdarīt ir pavisam vienkārši. Atliek tikai zināt pāris viltības, kas dārzeņu garšu palīdzēs saglabāt pat pēc sasaldēšanas procedūras:

  • Dārzeņi pirms saldēšanas kādu minūti jāplaucē, tad jāliek cieši noslēgtā traukā vai maisiņā ar “ātrrāvēju”. 
  • Ļoti svarīgi, lai tiem klāt netiktu gaiss, jo tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ saldēti produkti pēc atsaldēšanas mēdz būt negaršīgi. Ja gaiss tiek klāt, rodas tā sauktais sala apdegums.
  • Nekādā gadījumā dārzeņiem pirms saldēšanas nepievieno sāli vai citas garšvielas, jo tas sekmē sulas izdalīšanos.
  • Tāpat svarīgi, ka dārzeņiem netiek mainīta saldēšanas temperatūra- visā uzglabāšanas laikā tai jābūt nemainīgai. Ja dārzeņi ir vienreiz sasaldēti, bet pēc tam atlaidināti un vēlreiz sasaldēti, tie zaudē garšu, kā arī iegūst nepatīkamu konsistenci.
  • Ledusskapja saldētavā dārzeņu saldēšanai vēlams atvēlot to plauktiņu, kurš ir visaukstākais.


Ne visi dārzeņi ir vienādi labi piemēroti saldēšanai

Kolrābjus labāk nesaldēt, jo to struktūra pēc atkausēšanas kļūst nepatīkami mīksta. Garšīgi nebūs arī sasaldēti melnie rutki un redīsi.

Nekas prātīgs nesanāks, ja mēģināsi sasaldēt dažādas salātu lapas. Sīpoli, loki un ķiploki sasaldēti nav garšīgi, labāk tos ēst svaigus.

Saldēti gurķi un kabači nav nekas gards, toties to sulu vai sasmalcinātu masu var sasaldēt nelielos kubiciņos un izmantot kā kosmētisku līdzekli.

Veikalos sasaldēto produktu stendos parasti tiek piedāvāti arī lietošanai sagatavoti frī kartupeļi. Mājas apstākļos tādus sagatavot nav iespējams, jo tie, lai saglabātos laba kvalitāte un struktūra, iepriekš tiek īpaši apstrādāti, piesūcināti ar eļļu, un sasaldēti ļoti īsā laikā speciālās ātrsaldēšanas līnijās. Mājās saldēti kartupeļi iznāk nepatīkami ūdeņaini — mīksti un pat saldi. Bet šo jau varēja arī nestāstīt, jo neviens no 21 veselīgas dienas sekotājiem taču neēd frī kartupeļus!

    

Gadalaiku maiņas un savu iespēju robežās tomēr vislabāk izvēlēties svaigus dārzeņus no Latvijas laukiem!



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru