piektdiena, 2013. gada 22. novembris

Kāda vaina margarīnam? Transtaukskābes!


Ikdienas steigā, bieži vien nepievēršam uzmanību, cik gan daudz bīstamu vielu ir pārtikas produktos, kurus lietojam uzturā. Šoreiz stāsts ir par vienu no kaitīgākajām vielām – transtaukskābēm jeb transtaukiem.

Kas ir transtaukskābes jeb transtauki?

Lai pēc iespējas labāk saprastu, kas ir transtaukskābes un kā tās radās, ielūkosimies ne visai tālajā pagātnē. 1910.gadā ASV pirmo reizi tika radīta mākslīga taukviela – hidrogenēti augu tauki. 


Hidrogenēšanas procesā augu eļļa tiek pārvērsta cietā taukvielā, savukārt nepiesātinātās taukskābes, kas piešķir eļļām šķidro stāvokli un īso derīguma termiņu, tiek pārvērstas pilnīgi jaunā formā – transtaukskābē.

Transtaukskābes bija īsts atklājums pārtikas industrijā, un jāatzīst tie, kas strādāja šajā nozarē, izmantoja to savā labā. Var teikt, pārtikas industrija patiesi „iemīlēja” šos taukus, jo tie produkti, kuru sastāvā ir transtaukskābes, ir ar bezgalīgu derīguma termiņu. No tā varam izsecināt, ka baktērijas šādiem pārtikas produktiem itin nemaz neiet pie dūšas.

Transtaukskābes pārtikas produktos rodas no trim galvenajiem avotiem. Pirmais - augu eļļu rūpnieciska hidrogenēšana vai sacietināšana, lai ražotu margarīnus un tauku pastas; otrais - tauku karsēšana, pārtikas produktu cepšana eļļā augstā temperatūrā; trešais - baktēriju izraisīta nepiesātināto taukskābju pārveidošanās atgremotājdzīvnieku (govju, aitu, jēru) gremošanas orgānos.


Kāda atšķirība starp dabīgajām un mākslīgajām transtaukskābēm?


Lai gan mākslīgajām transtaukskābēm piemīt līdzīgas fizikālās īpašības kā dabīgajām piesātinātajām taukskābēm (atrodamas piena un gaļas izstrādājumos), bioloģiskajā sistēmā mākslīgi radītās transtaukskābes „uzvedas” pavisam savādāk nekā dabīgās piesātinātās taukskābes.

Mākslīgās transtaukskābes ir rūpnieciskā procesā cilvēkradītas, savukārt dabīgās transtaukskābes rodas liellopu organismā.

Šajā gadījumā to rada baktērija atgremotājdzīvnieku kuņģī, kas mēģina tikt vaļā no polinepiesātinātajām taukskābēm augos, ko ēd dzīvnieks. Atšķirībā no cilvēkradītajām, dabiskās transtaukskābes sastopamas minimālos apjomos (sviestā to ir aptuveni 2 – 3%) un pētījumos nav novērota nekāda negatīva ietekme uz cilvēka organisma šūnu membrānām. 



Kāpēc transtauki ir bīstami veselībai?

 Cilvēki bieži tiek maldināti ar mītu, ka labāk lietot uzturā hidrogenētus augu taukus, jo tie satur zemāku piesātināto taukskābju procentu. Bet tas, ka šajos augu taukos mono un polinepiesātinātās taukskābas ir mainījušas formu, kļūstot par transtaukskābēm, jeb mākslīgi piesātinātajām taukskābēm, netiek pieminēts.

Tā kā transtaukskābes traucē šūnu darbību, tās ietekmē arī daudzu enzīmu funkcijas, kā rezultātā rodas dažādi veselības traucējumi.

Galvenie transtaukskābju nelabvēlīgie efekti cilvēka organismā ir sekojošie:
  • Pazemina „labā” holesterīna līmeni asinīs (augsta blīvuma holesterīns piedalās šūnu uzbūvē, hormonu un D vitamīna ražošanā)
  •  Paaugstina „sliktā” holesterīna līmeni asinīs (zema blīvuma holesterīns izgulsnējas asinsvadu sieniņās)
  • Paaugstina holesterīna līmeni asinīs par 20-30mg%
  • Paaugstina insulīna līmeni asinīs pie glikozes slodzes, paaugstinot diabēta rašanās risku
  • Palielina sirds slimības risku 
  • Veicina holesterīna izgulsnēšanos artērijās
  •  Pazemina imūnsistēmas darbības efektivitāti u.c.


Pārtikas produkti, kuru sastāvā ir vislielākais transtauku daudzums:

  • Piena un gaļas produkti (margarīns, sviests, piens, gaļa u.c.) 
  • Augu tauku masas, ko izmanto cepšanai un vārīšanai
  • Kartupeļi frī, eļļā cepti virtuļi
  • Konditorejas izstrādājumi (cepumi, krekeri, kūkas u.c.) 

  •  


Zināšanai!

Dienas ieteicamā transtauku deva: 2 grami!

  • Vienā porcijā frī kartupeļu ir 8-9 grami transtauku
  • 100 gramos čipsu – aptuveni 14 grami
  • Vienā ēdamkarotē margarīna – 5 grami
  • 100 gramos cepumu – 10 grami



Iesakām būt vērīgiem un pirms kaut ko likt iepirkumu grozā, pievērst uzmanību produkta sastāvam!
Baudiet pilnvērtīgu uzturu un esiet veseli!



Raksta autore: Sintija Masjuka 



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru